De basisgids over uw waterkwaliteit
In onderstaande blog behouden we ons tot de basis van uw waterkwaliteit. Er zijn drie belangrijke parameters waarmee rekening moet gehouden worden om een ideale waterkwaliteit te bekomen. Deze drie zijn nauw met elkaar verbonden.
De alkaliniteit of bicarbonaathardheid (TA- of TAC-waarde)
Dit zorgt voor de capaciteit van uw water om een zuur of base te neutraliseren of bufferen. Dit wil zeggen in welke mate uw water in staat is om de pH-waarde vast te houden.
Een te hoge alkaliniteit zorgt ervoor dat de pH-waarde moeilijk te corrigeren valt, terwijl er bij een te lage alkaliniteit de pH heel sterk zal fluctueren. Een TAC-waarde tussen 100 en 150 mg/l is een ideale balans om uw zwembadwater optimaal te behouden.
De alkaliniteit van uw zwembad dient manueel verhoogd te worden, een te hoge TAC-waarde komt zelden tot nooit voor (pH min zorgt ervoor dat uw alkaliniteit verlaagt).
Het verhogen van alkaliniteit gebeurt aan de hand van TAC+. Dit product in poedervorm dient toegevoegd te worden in een emmer water en vervolgens gelijkmatig verdeeld worden over het wateroppervlak. Voeg 150 gram TAC+ toe per 10m³ water om de TAC-waarde in uw zwembadwater met 10 ppm te verhogen. Voeg echter nooit meer dan 300 gr per 10 m³ toe in één behandeling.
Alkaliniteit kan gemeten worden met een fotometer of teststrip. Door het regelmatig backwashen en aanvullen van vers stadswater zal u zelden problemen ondervinden met de TAC-waarde in uw zwembad.
De zuurtegraad (pH-waarde)
De pH-waarde bepaalt of het zwembadwater zuur of basisch is. Een ideale waarde ligt tussen 7,0 en 7,4. Binnen deze waarden is de chloor het meest ontsmettend. Dus de pH-waarde heeft rechtstreeks effect op de effectiviteit van de desinfectie in uw water.
- Is de waarde hoger dan 7,6 dan is uw water te zuur. Hiervoor dient u pH-min toe te voegen. Uw automatische waterbehandeling zorgt ervoor dat de pH-waarde automatisch verlaagd wordt door het gebruik van pH-min.
- Is de waarde lager dan 7,0 dan is uw water te basisch of alkalisch. U dient hiervoor manueel pH-plus toe te voegen. 20 ml/m³ verhoogt de pH met 0,2 tot 0,4 eenheden naargelang de hardheid van het water.
Het regelmatig backwashen en aanvullen van vers stadswater zorgt ervoor dat uw pH-waarde zelden te laag is. Ook regen zorgt ervoor dat de zuurtegraad van uw water stijgt.
Desinfectie
Ten slotte hebben we desinfectie van uw water. Op dit moment is chloor nog steeds het meest gebruikte en betrouwbaarste desinfectiemiddel voor zowel particuliere en publieke zwembaden. Chloor is het enige product dat zowel desinfecteert als oxideert. Vrije chloor (niet gebonden aan microben of virussen) wordt verlaagd door zonlicht. Onze klanten met een automatische waterbehandelingen gebruiken vloeibare chloor, chloorbleekoog of natriumhypochloriet (NaOCl) met een maximale concentratie van 14,9%.
Meng in geen enkel geval vloeibare chloor rechtstreeks met zuur.